Kun kaikki muuttui hetkessä ja nyt sattuu sisimpään!

 

Jokin asia tai tapahtuma voi yhdellä hetkellä muuttaa meidän elämämme perusteita. Muutos voi olla niin raju, että entinen ei enää ole voimassa. Kaikki pitää arvioida uudelleen. Haavoitettu ihminen: Meillä on oikeus valita auttajaksi toinen haavoitettu: Hän on Kristus!

Ihmisen elämässä on erilaisia ajanjaksoja. Lapsena tai nuorella, ongelmat ovat erilaisia kuin keski-ikäisellä tai vanhuksella. Ikäkaudet tulevat ja menevät. Onneksi on kuitenkin jotain pysyvää. Sen varaan voi jotakin elämän arvoissa asettaa.
Liikenne on muuttunut hurjaksi. Nopeudet ovat kasvaneet, se vaikuttaa onnettomuustilastoissa. Sairaudet ovat yleistyneet tai niistä puhutaan enemmän kuin ennen. Syövästä on tullut mörkö, joka käy ystäväpiirissä jatkuvasti lähemmäksi. Yhä nuoremmat joutuvat kuulemaan lääkärin lausunnon. Vapauttavia tuomioita harvoin tulee.
Aivojen toiminta on koetuksella. Aikakausi on muuttunut ja sitä leimaa stressi. Aivot, ihmisen keho yleensäkin, ei pääse enää lepäämään, kun nukkuminen ja heräämien saattaa olla lääkkeiden varassa.
Yhdessä hetkessä vaikka verisuonen katketessa päässä tai veritulpassa, ihmisen keho ei toimi enää niin kuin ennen. Sydänkohtaus vakavana voi johtaa elämän pois pyyhkiytymisenä ja jäljelle jääneiden suureen suruun haudan ääressä.
Mistä ihminen voi löytää avun ja johdatuksen?

Häviävä ajanhiukkanen

Yksi hetki. Mitä se on maailman kaikkeuden historiassa? Sekunnin murto-osa, häviä ajanhiukkanen, joka ei ollut tullut mutta oli siinä samassa jo ohi.
Ihmisen elämän traumaattisia hetkiä voivat olla onnettomuus, läheltä piti tilanne, jolloin ymmärtää: Elämän langan katkeaminen on aivan hetkestä kysymys.
Työttömyys tai konkurssi vaikuttaa taloudellisesti halvaannuttavasti, mutta siitä mahdollisesti voi nousta.
Avioliitot ovat samoin paineiden alla. Ei ole ehkä aikaa perheelle. Lopputuloksena voi olla uskottomuutta tai avioeroja. Rikkimenneet avioliitot ja rikkinäiset perheet saavat vaikuttava suvuissa ja ystäväpiireissä pitkälle. Mikä onkaan lapsen asema, joka on jäänyt heitteille vanhempien eripuran tähden? Eheytyminen on äärimmäisen vaikeaa.
Ihmissuhteissa läheisten, aviopuolison tai oman lapsen kuolema jakaa välittömästi ajan ennen ja jälkeen. Pettymykset lamaannuttavat ja voivat tehdä meistä henkisesti invalideja. Uskon elämän perusteita mietitään aiheellisestikin.

Eikö löydy jo poispääsyä, pakopaikkaa, ratkaisua elämän ongelmiin? Onko sellaista lepopaikkaa edes olemassa ja missään?
Rikkomus Jumalaa vastaan, synti, jättää aina ihmisen sieluun jäljen, joka saattaa kulkea muistona läpielämän. Senkin vaikutus heijastuu laajalti, mutta rikkomuksen Jumalaa vastaa voi saada anteeksi ja aloittaa elämänsä elämien pohjan uudelta pohjalta.
Kaiken tämän elämän tosiasioiden toteamisen jälkeen, palataan alkuajatukseen. Kuitenkin, onneksi on mihin turvata. Epävarmuuden vastakohta on varmuus. Ihmisen elämän toivo löytyykin, mutta ei ihmisestä itsestään.

Miksi siis murehtia?

Ihmisen elämän toivo löytyykin, mutta ei ihmisestä itsestään.

Golgatan Herra Jeesus Kristus on ratkaisun avain. Hänen sovitustyönsä, ristinkuolemansa ja kuolemasta heräämisensä ovat ainoa kestävä. Viimeisissä opetuspuheissaan opetuslapsille ennen ristin kuolemaa, Jeesus osoitti välittämistä, rohkaisua ja suojelua.
Jeesus sanoi: ”Älköön teidän sydämenne olko levoton”. Tämä tapahtui tilanteessa, joka ällistyttää inhimillistä ajattelua. Jeesus oli hetkenkuluttua tuomareiden edessä ja tuomittavana kuolemaan. Juuri tällaisista mahdottomista tilanteista Kristus haluaa kääntää ajatuksemme, mielemme ja elämämme tulevaisuuteen.
Golgatan sovitustyön merkitys tulee jokaista ihmistä kohti. Se on tarkoitettu jokaiselle. Siksi Jeesus haluaa myös suojella jokaista ihmistä. Se on kuin avoin valtakirja, joka on osoitettu sinulle ja minulle.
Jeesus sanoo: ”Kaikki sinun syntisi on anteeksi annettu!”. Vastuu on siirtynyt ihmiselle: Otammeko vastaa tarjotun pelastuksen Jeesuksen nimessä!
Kristuksen osoittamaan suojeluun kuuluu huoli siitä, että kenenkään usko ei koetuksissa sortuisi. Jeesus näki mahdollisuuden, että hänen omiaan voidaan johtaa ahdistukseen ja hengelliseen ansaan.

Elämä voittaa!

Päätöslauseena vanhan laulun sanat: ”Paula on rikki, lintu on vapaa”. Kristus on kuolemallaan saanut voiton sielunvihollisesta. Käärmeenpää, sielunvihollinen, on rikkipoljettu, kuten Raamattu ilmoittaa.
Jollain käsittämättömällä tavalla kristitty tietää sisimmässään tämänkin. Toivo paremmasta tulevaisuudesta ahdistuksen ja vaikeuksien keskellä.
Taivaallinen ystävä, se on se toinen Puolustaja, jonka Jeesus itse lupasi jo opetuslapsille, mutta myös meille. Kipu lievittyy ja siirtyy pois, kun Pyhä Henki pääsee työskentelemään meissä. Se on lohdullista, eikö totta!

TEKSTI: TIMO T. PELLINEN

 
Johannes 316Comment