Jumala antaa levon sinun sielullesi

 

”Tulkaa minun luokseni, kaikki te, jotka teette raskasta työtä ja kannatte taakkoja, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen sävyisä ja nöyrä sydämeltäni. Näin te löydätte levon sielullenne, sillä minun ikeeni on sopiva ja minun kuormani kevyt.” - Matteuksen evankeliumi 11:28-30

Tässä Jeesus kutsuu luoksensa kaikkia niitä, jotka ovat väsyneitä, tekevät raskasta työtä ja kokevat kantavansa raskaita taakkoja. ”Tulkaa minun luokseni...” 
Tuo kutsu on kuin pimeyteen tunkeutuva valon säde, kuin kylmyyteen puhaltava lämmin tuulen henkäys. Millaisia taakkoja me kannammekaan? Joku on väsynyt jokapäiväisestä raskaan työn raatamisesta. Joku on väsynyt elämäänsä, yksinkertaisesti vain elämiseen, sen moninaisten ongelmien selvittelyyn ja ratkaisun etsimiseen. Raskas työ ilman säännöllistä lepoa uuvuttaa niin ruumiillisesti kuin henkisesti.

Ihminen on niinkauan levoton kunnes hän löytää levon Jumalassa.

Kannamme monien ongelmien, huolten ja  sairauksien taakkoja. Sisimmässämme kannamme asioita, joista emme voi kenellekään puhua. Ja monet asiat saattavat tulla niin raskaiksi sydämessämme, että menetämme halun elää, masennumme. Tai sitten pakenemme elämää ja sen todellisuutta alkoholiin ja huvituksiin.
Mielessä saattaa väijyä myös itsetuhon ajatuksia. Ei ole voimaa löytää elämälle minkäänlaista mielekkyyttä. Elämä on vastenmielistä.
Näin sanoi eräs mies Japanissa muutamia vuosia sitten, kun hän otti suuren rekka-auton ja ajoi sillä keskellä Tokyon kaupunkia päin jalankulkijoita. Tuossa onnettomuudessa moni sai surmansa ja moni loukkaantui. Kun sitten mieheltä kysyttiin, miksi hän teki näin, niin hän vastasi, että sentähden, kun elämä on käynyt niin vastenmieliseksi ja inhottavaksi.

Tuo Kristuksen kutsu kuuluu myös hartaan uskonnollisille ihmisille. Puhuttaessa uskonnoista ja uskonnosta, niin kaikilla uskonnoilla on yksi yhteinen piirre, nimittäin yritys oman hyvän elämän ja hyvien töiden kautta miellyttää Jumalaa, ansaita Jumalan mielisuosio. Mutta tällainen yrittäminen vain väsyttää ja ennenpitkää käy raskaaksi. ”Tulkaa minun luokseni”! 
Mitä tämä Kristuksen kutsu tarkoittaa? Se tarkoittaa juuri sitä, mitä Hän sanoo; tulemista Hänen luokseen, jättämistä elämämme Hänen käsiinsä ja johtoonsa ja Hänen tahtonsa alle.

Jumala kutsuu jokaista ihmistä lepoon, rauhaan ja yhteyteen kanssansa. 300-luvulla elänyt kirkkoisä Augustinunus on sanonut; ”Ihminen on niinkauan levoton kunnes hän löytää levon Jumalassa.” Mistä levottomuus johtuu?
Se johtuu siitä, että ihminen on erossa elävästä Jumalasta synnin tähden. Lepo ja rauha löytyy vain Jeesuksen luona. Miksi? Siksi, että Jeesus kuoli ristillä meidän pahojen tekojemme ja syntiemme tähden. Meidän kaikki taakkamme, sairautemme, kipumme Hän kantoi ja kärsi ristinpuulla, ne sälytettiin Hänen päällensä. Tämän tähden, jokainen joka tulee Jeesuksen luo, ja uskoo Häneen, löytää levon ja rauhan.
”Ottakaa minun ikeeni päällenne... niin te löydätte levon sielullenne.” Jeesus kutsuu ottamaan Hänen ikeensä päällemme. Mikä on ies ja mitä se tuo mieleemme? Eiköhän se tuo mieleemme jotakin hyvin raskasta.

Monet ihmiset luulevat, että kristittynä, uskovaisena oleminen on raskasta, synkkää. Mutta se on täysin väärä ajatus ja luulo. Päinvastoin. Jeesus tuli helpottamaan meidän elämämme taakkaa…

Tosiasiassa, ies on apuväline. Kun maata kynnetään härillä, niin kaksi härkää voidaan sitoa yhteen tällaisella ikeellä, ja niin ne voivat yhdessä kyntää maata paremmin ja näin voidaan käyttää härkien työvoimaa paremmin hyväksi. On olemassa myös sellainen ies, joka on tehty ihmisen olkapäiden muotoiseksi. Kun sitten pannaan tällainen ies olkapäille, niin sillä voidaan kantaa hyvin paljon raskastakin tavaraa.
Tässä on ihmeellinen kuva Kristuksen ikeestä. Minkä muotoinen se on? Se on ristin muotoinen. Jeesus kantoi ristillä meidän sairautemme, kipumme ja syntimme, meidän taakkamme. Monet ihmiset luulevat, että kristittynä, uskovaisena oleminen on raskasta, synkkää. Mutta se on täysin väärä ajatus ja luulo. Päinvastoin. Jeesus tuli helpottamaan meidän elämämme taakkaa, kantamaan meitä, antamaan levon. Hän tuli kantamaan meidän elämämme taakkoja, kulkemaan meidän kanssamme.
Ies auttaa siis kantamaan painavaa taakkaa.Samalla tavalla, kun olemme ottaneet päällemme Kristuksen ikeen, niin se antaa meille voiman kantaa inhimillisesti ajatellen liian suuriakin taakkoja. Kun uskomme Kristukseen ja seuraamme Häntä, niin silloin päällämme on, tai kannamme Kristuksen iestä, joka tekee elämän taakkamme kevyeksi.
Sentähden, uskovan tie, uskon tie on ihana tie. Se on tie, jolla kuljemme Kristuksen kanssa Häntä seuraten, ja se tie vie Taivaaseen. ”Tulkaa minun luokseni...” Tänään Kristus kutsuu Sinua tulemaan Hänen luoksensa ja antamaan elämäsi kaikkine taakkoinensa Hänelle. Ja Jeesus sanoo Joh.6:37 ”..ja sitä, joka tulee minun luokseni, minä en ikinä heitä ulos.

TEKSTI: PIRJO SIPONEN

 
Johannes 316Comment